Okrasná zahrada

Jak pečovat o okrasné trávy




Okrasné trávy jsou nenahraditelným prvkem v zahradním designu, které dodají vašemu exteriéru eleganci a harmonii. Aby se okrasné trávy mohly plně rozvinout a krásně prosperovat, je důležité jim věnovat dostatečnou péči. V tomto článku se dozvíte, jak správně pečovat o okrasné trávy a jak je udržet ve špičkové kondici po celou sezónu. S následujícími tipy budete mít svůj zahradní ráj plný krásných a zdravých okrasných travin. Připravte se na to, že vaše zahrada bude působit jako malý kousek přírody uprostřed městského shonu!

Zalévejte okrasné trávy správně

Okrasné trávy jsou skvělým doplňkem každé zahrady či terasy. Aby však mohly plně rozkvést a přinést do prostoru krásu, je důležité zalévat je správně. Nejlepší dobou pro zalévání okrasných trav je ráno nebo večer, kdy slunce není tak silné a voda má šanci lépe proniknout do kořenového systému rostliny. Je důležité dbát na to, aby byla půda kolem trsů dostatečně vlhká, ale zároveň nedocházelo k zamokření.

Pamatujte také na to, že různé druhy okrasných trav preferují odlišné podmínky zalévání. Například traviny s jemnými listy potřebují pravidelnou zálivku, zatímco ty s hrubšími listy mají raději menší množství vody a spíše sušší půdu. Vhodné je použít hadici nebo postřikovač a zajistit rovnoměrný proud vody po celém povrchu trsy travy. Dbejte tak na správnou péči o své okrasné trávy a budete se moci těšit z jejich krásy po celou sezónu.

Pravidelně hnojte a prořezávejte

Pravidelné hnojení a prořezávání jsou klíčovými úkony při péči o okrasné trávy. Hnojení pomáhá udržet trávu zdravou a krásně zelenou, proto je důležité aplikovat vhodné hnojivo v pravidelných intervalech podle potřeb rostlin. Doporučuje se použít organické hnojivo nebo speciální hnojiva určená pro okrasné trávy, které obsahují potřebné živiny pro správný růst a vývoj.

Prořezávání je dalším důležitým krokem při péči o okrasné trávy. Pravidelné střihání pomůže udržet trsy travy kompaktní a esteticky pěkné. Je také důležité odstraňovat suché části rostliny, aby nedocházelo k jejich špatnému vzhledu nebo infekcím chorobami. Pro každý druh okrasné travy platí jiné požadavky na prořezávání, proto je dobré si ověřit správnou techniku střihu konkrétního druhu rostliny, abyste dosahovali optimálních výsledků ve vaší zahradě či na terase.

Ochrana proti škůdcům a chorobám

Ochrana proti škůdcům a chorobám je klíčovým prvkem správné péče o okrasné trávy. Jedním z nejčastějších problémů, se kterými se mohou majitelé setkat, jsou různé druhy hmyzu, jako jsou například mšice nebo roztoči. Proti nim lze bojovat pomocí speciálních insekticidů nebo fungicidů, které zabrání jejich škodlivému působení na rostliny.

Dalším důležitým faktorem při ochraně okrasných trav je prevence proti chorobám. Rostliny mohou být napadeny plísněmi, hnilobami či viry, což může vést k úhynu celých porostů. Aby se tomuto předešlo, doporučuje se pravidelná kontrola stavu rostlin a v případě podezření na infekci ihned zahájit léčbu vhodnými prostředky. Dbejte také na to, aby byly rostliny dostatečně zalévány a vyhovovalo jim optimální prostředí pro rychlý růst a odolnost v boji s nemocemi.