Balkón, Terasa, Pokojovky

Jak se starat o sukulenty na balkóně




Sukulenty jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí mít na svém balkóně rostliny odolné a nenáročné na péči. Tyto exotické rostliny mají schopnost ukládat vodu ve svých listech, což znamená, že vydrží i delší období bez zalévání. Pokud se o sukulenty správně postaráte, budete se moci těšit z jejich krásných barev a tvarů po celý rok. V tomto článku vám přinášíme tipy, jak správně pečovat o sukulenty na vašem balkóně a zajistit jim ideální podmínky pro růst a kvetení. Sledujte nás a naučte se, jak udělat ze svého balkónu malý ráj plný krásných sukulentů!

Základní pravidla zalévání sukulentů

Zalévání sukulentů je jedním z nejdůležitějších prvků péče o tyto rostliny. Základní pravidlo je zalévat sukulenty spíše méně často, ale důkladně. Sukulenty mají rády suchou půdu a přemokření může vést k hnilobě kořenů. Ideální je zalévat sukulenty pouze tehdy, když je půda úplně suchá a to v období ranních hodin.

Dalším důležitým pravidlem pro zalévání sukulentů je používání správného typu nádoby s dostatečnými otvory na odtékání vody. Sukulenty nepotřebují velkou hloubku pudy, proto stačí jim menší květináče s dobrým odvodněním. Pamatujte také na to, že sukulenty preferují teplejší prostředí a vyhovuje jim slunečné stanoviště na balkónu nebo terase. S dodržováním těchto základních pravidel se Vám určitě podaří udržet Vaše sukulenty krásné a zdravé po celou sezónu.

Jak vybrat správný substrát pro sukulenty

Při výběru správného substrátu pro sukulenty je důležité zvolit směs, která jim poskytne dostatečnou podporu a zároveň umožní odvodnění. Ideální volbou je speciální substrát určený právě pro sukulenty, který obsahuje písek nebo perlit pro lepší propustnost vody. Důležité je také vyhnout se substrátům s příliš velkým množstvím organických látek, které by mohly vést k hnilobě kořenů.

Dalším faktorem, na který byste měli při výběru substrátu brát ohled, je prostorová potřeba konkrétních druhů sukulent. Některé druhy mají povahu rostliny s plytkými kořeny a preferují menší hrnce s menším objemem substrátu. Naopak jiné druhy mají hluboké kořeny a potřebují více prostoru k růstu. Pamatujte tak na individuální požadavky jednotlivých rostlin a vyberte vhodnou kombinaci substrátu a květináče pro optimální péči o své sukulenty na balkóně.

Tipy na ideální osvětlení pro sukulentní rostliny

Pro sukulentní rostliny je klíčové správné osvětlení, aby mohly růst a prosperovat. Ideální je umístit sukulenty na balkón nebo do okna orientovaného na jih, kde budou mít dostatek slunečního světla. Pokud nemáte možnost umístit rostliny na jižní stranu, doporučuje se použití umělého osvětlení v podobě speciálních LED světel s teplým spektrem.

Důležité je také dbát na to, aby sukulenty nedostávaly přímé slunce během nejvyšších letních hodin, kdy může dojít k popáleninám listů. Vhodným řešením může být například zastínit rostliny pomocí síťky či žaluzií. Pamatujte také na to, že i přes milování slunce mají sukulenty rády chladnější noční teploty, které jim pomohou udržet si sytou barvu a pevnost listů.