Recepty ze zahrady

Chutné dezerty s ovocem ze zahrady




Letní období je ideálním časem na využití čerstvého ovoce z vlastní zahrady k přípravě lahodných dezertů. Ovocné dezerty nejen osvěží, ale také potěší chuťové buňky a dodají energii pro celý den. V tomto článku se podíváme na pět receptů na chutné dezerty s ovocem, které si můžete snadno připravit doma. Stačí vybrat oblíbené ovoce ze zahrady a začít vařit! Buďte inspirací pro svou rodinu i přátele a dopřejte jim skvělý gastronomický zážitek plný sladkostí a vitamínů.

Ovocné dezerty pro letní osvěžení

Letní období je ideální pro přípravu osvěžujících ovocných dezertů, které dokonale zchladí a osvěží v horkých letních dnech. Jedním z oblíbených receptů je například domácí ovocný sorbet, který lze snadno vyrobit z čerstvého ovoce jako jsou jahody, maliny nebo broskve. Stačí ovoce rozmixovat s trochou cukru a citronovou šťávou a nechat zmrazit. Tento lehký a voňavý dezert je skvělou alternativou k těžkým smetanovým dortům.

Další možností jsou různé druhy ovocných salátů, které mohou obsahovat kombinaci exotického ovoce jako mango či ananas s tradičními plody jako jablka či hrušky. Osvěžujícím twistem mohou být také bylinky jako máta nebo bazalka, které dodají dezertu pikantní chuťovku. Pro milovníky sladkostí pak doporučujeme připravit ovocno-jogurtové smoothie bowl s posypem granolou a medem – jednoduchá varianta bohatá na vitaminy i vlákninu, která potěší jak oko tak chuťové buňky.

Recepty na lahodné ovocné pochoutky

V létě je skvělým způsobem, jak využít čerstvé ovoce ze zahrady, příprava lahodných ovocných pochoutek. Jedním z oblíbených receptů je třeba domácí jahodový cheesecake. Pro tento dezert stačí smíchat rozmačkané jahody s mascarpone a cukrem a nalít na podklad z hořké čokolády a másla. Po vychladnutí v lednici můžete cheesecake ozdobit dalšími plátky jahod nebo lískovými ořechy.

Stačí smísit špaldovou mouku s práškem do pečiva, cukrem, vejci, olejem a nakrájenými švestkami. Tuto směs pak dáte do muffinových forem a pečete asi 20 minut ve vyhřáté troubě. Muffiny mohou být posypány moučkovým cukrem nebo zdobeny kousky čerstvého ovoce jako například malinami nebo borůvkami. Tento sladký dezert je ideálním doplňkem k odpolední kávě nebo čajové chvilce ve stinném zahradním altánku.

Využijte čerstvé ovoce z vaší zahrady

Využití čerstvého ovoce z vaší zahrady může být skvělým způsobem, jak si dopřát chutné a zdravé dezerty. Máte-li doma třeba švestky nebo jablka, můžete si připravit lahodný švestkový koláč nebo jablečný crumble. Stačí nakrájet ovoce na menší kousky, posypat je skořicí a cukrem a navrch přidat drobenku ze směsi mouky, másla a cukru. Pečení v troubě pak dokonale zkaramelizuje ovoce a vytvoří křupavou vrstvu.

Tento krémový dort se skládá z piškotového těsta na dně formy, následované vrstvou krémového sýra smíchaného s borůvkami a zakončené ovocem na ozdobu. Dezert lze podle chuti dochutit citronovou kůrou nebo vanilkou pro ještě intenzivnější chuť. Vyzkoušejte tyto recepty s čerstvým ovocem ze své zahrady a udělejte si radost i vy i vaše blízké!